Kunnen we klimaatverandering (deels) stoppen door CO2 terug uit de lucht te halen?

Twee doctoraatsstudenten van het ‘Global Change Ecology Centre‘ , Jet Rijnders en Arthur Vienne, probeerden deze vraag op een toegankelijke manier te beantwoorden in deze ‘vlog’ voor de Dag van de Wetenschap.

Wil je meer weten, kijk dan zeker naar het filmpje.

Eén essentiële zaak willen we alvast extra benadrukken: nee, CO2 uit de lucht halen is geen alternatief voor de transitie naar een netto-nuluitstoot van broeikasgassen. Emissies snel reduceren is prioriteit n°1, maar zal niet volstaan om opwarming tot 1.5 °C te beperken. Naast emissiereductie zal CO2 verwijdering daarom ook noodzakelijk zijn.

Kijk ook eens naar het sleutelgrafiekje onderaan (aangepast naar sleutelstudie door Rockström et al.), waarbij de gekleurde oppervlaktes aangeven hoeveel respectievelijk reductie van de CO2 uitstoot (= evolutie naar nul-uitstoot broeikasgassen, grijze zone) en negatieve emissies (=actief CO2 uit de lucht opnemen, blauwe zone) kunnen bijdragen aan een evolutie naar een scenario compatibel met 1.5° C opwarming.

Bewerkt voor de blog door Eric Struyf en Sara Vicca.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s