Klimaatwetenschap is niet rechts of links

Deze opinie verscheen online op http://www.tijd.be op 29/03, als reactie op het opiniestuk van Johan Van Overtveldt in De Tijd van 27/03 met als titel “Het slinkse kantje van het klimaatdebat“, waarin oud-minister Van Overtveldt klimaatwetenschappers aan de linkerkant van het politieke spectrum plaatst.

 

In zijn opiniestuk in De Tijd schrijft Johan Van Overtveldt dat de wetenschappers van Scientists4climate “expliciet stellen dat de klimaatverandering deel uitmaakt van een totaalprobleem dat kapitalisme en vrije markt heet”. Wij zouden hem willen vragen waar in de brief van Scientists4Climate hij dit leest (ga eens kijken op  www.scientists4climate.be).  Inderdaad, dat staat er nergens in. Het zou bewonderenswaardig zijn als hij dan deze flagrante leugen uit zijn opiniestuk zou rechtzetten.

De weg naar een duurzamere en klimaatvriendelijke samenleving vraagt een ongeziene transformatie van onze maatschappij. Die kunnen we enkel realiseren als er samen met alle sectoren en over de partijgrenzen en legislaturen wordt samengewerkt.  Door Scientists4Climate weg te zetten als een linkse denktank werkt JVO deze evolutie net tegen. Scientists4climate pleiten voor de uitbouw van een koolstofneutrale energiemarkt en een markt waar ‘de vervuiler betaalt’ en de innovatie wint.

Johan Van Overtveldt wil niet als een klimaatontkenner weggezet worden. Toch spreekt hij in de eerste paragraaf van “bijna religieuze groene klimaatdogma’s”.  Vindt de heer Van Overtveldt het dan onwaar dat onze overmatige consumptie, onze huidige non-visie op mobiliteit en onze algemene verslaving aan fossiele brandstoffen een probleem zijn voor het klimaat? Dat ruikt alleszins naar het stevig negeren van alle wetenschappelijke kennis omtrent de klimaatproblematiek.

Als we echt, en snel, iets willen doen aan klimaatverandering  dan zal het iets langer openhouden van, al lang versleten, kerncentrales zeker niet volstaan.

Al meer dan 20 jaar geleden werd tot de kernuitstap besloten (regeerakkoord van 1999), maar in al die jaren heeft de overheid (N-VA zit al een 10-tal jaar in de regering) weinig tot niks substantieel gedaan om een transitie naar hernieuwbare energie te bewerkstelligen. Ad hoc maatregelen, zonder visie, dat wel. Ook op vlak van energiebesparing en -efficiëntie (denk aan de vele overheidsgebouwen die nog steeds een zeer slecht EPC voorleggen, aan het ontbreken van een totaalvisie op ons ruimtebeslag, aan de besparingen in openbaar vervoer i.p.v. een modern efficiënt en comfortabel openbaar vervoer uit te bouwen) zijn de resultaten behoorlijk mager.

Meneer Van Overtveldt geeft ook af op de ‘tientallen verbods- en gebodsbepalingen’: toch is het duidelijk dat we enkel naar een “fossielarme” maatschappij kunnen evolueren als we o.a. ook ons consumptiegedrag aanpassen. Zijn lasten op vervuiling die daartoe dienen anti-kapitalistisch? Is er iets mis met het principe dat ‘de vervuiler betaalt’? Door dit principe toe te passen krijg je een verschuiving  naar een milieuvriendelijk consumptiepatroon, zonder effect op de portemonnee van de burger die duurzame keuzes maakt, en wordt een markt gecreëerd voor innovatieve ondernemers die wel inzetten op duurzame en klimaatvriendelijke technologieën en producten.  Dat technologische innovatie nodig is staat als een paal boven water. Zonder grootschalige implementatie van negatieve emissie technologieën en ‘Carbon Capture en Utilization’ kunnen we het klimaatakkoord van Parijs niet meer realiseren. Maar technologische innovatie alleen volstaat ook niet en helpt ons geen stap dichter bij oplossingen voor andere wereldwijde problemen zoals biodiversiteitsverlies, of bij het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De oplossing moet komen vanuit een holistische aanpak en dat heeft niets met links of rechts te maken.

 

LIEVEN BERVOETS, IVAN JANSSENS, SARA VICCA, JOKE VAN DEN BERGE en ERIC STRUYF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s