SoilTemp

Wetenschap werkt het beste wanneer mensen samenwerken. Dit geldt in het bijzonder voor de grote vragen, die de hele wereld in al zijn complexiteit betrekken.

Met de groeiende SoilTemp-database zijn dat exact het soort vragen die Ivan Nijs, Jonas Lembrechts (Global Change Ecology Centre, UAntwerpen) en talloze partners hopen te beantwoorden: hoe zijn de temperaturen onder de grond gelinkt aan het bovengrondse klimaat zoals we het allemaal kennen, en hoe beïnvloeden deze verschillen de verspreiding van soorten overal ter wereld? En, het allerbelangrijkste: hoe veranderen deze temperaturen onder de grond als gevolg van de klimaatverandering, en hoe beïnvloedt dat de biodiversiteit van alles wat onder of aan de oppervlakte van onze planeet leeft?

Map image

Het beantwoorden van dergelijke ambitieuze vragen op grote schaal vereist input en expertise van wetenschappers van over de hele wereld. Gelukkig begreep het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) dit, en kende de onderzoekers nu financiering toe voor het opzetten van een internationaal onderzoeksnetwerk om hiervoor gezamenlijk naar antwoorden te zoeken.

45897127251_146975d004_o (1)
Temperaturen in de bodem (zoals onder dit deken van sneeuw in de Noorse bergen) zijn cruciaal voor het leven van talloze organismen. Ons doel is om een beter inzicht te krijgen in deze bodemtemperaturen op wereldschaal.

Voor de komende 5 jaar zullen toonaangevende experts op het gebied van microklimaat, verspreiding van soorten, en teledetectie van over de hele wereld de koppen bij elkaar steken, met dank aan het FWO, om ons inzicht te vergroten in waar soorten leven, en waarom.

Deze kans willen we goed gebruiken, want we geloven sterk in de kracht van samenwerking. Idealiter zal het van Vlaanderen ook een kenniscentrum maken voor het begrip van het microklimaat in de wereld; een doel waar we graag aan bijdragen.

26259538511_a8b30e9973_o
Het klimaat dicht bij het bodemoppervlak is sterk ontkoppeld van wat er gemeten wordt in weerstations op 2 meter boven de grond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s