Nijlpaarden in Londen?

Olifanten in Europa: is dat al wel eens in je opgekomen? Of typisch Europese struiken die aangepast zijn tegen vraat door neushoorns?

Waarschijnlijk niet, maar als u de lezing die de Britse bioloog en activist George Monbiot onlangs aan de UAntwerpen gaf bekijkt, zal u er met grote waarschijnlijkheid toch eens over gaan denken…

George Monbiot schreef verschillende boeken over een diversiteit aan thema’s, van klimaatverandering tot het lot van inheemse stammen in het regenwoud.

Eén van zijn favoriete thema’s is het “re-wilden” van onze wereld, ofte het ‘her-verwilderen’ van een volledig door de mens gevormde wereld. Net daar gaat deze lezing over. George Monbiots lezing zet aan tot een nieuw perspectief. Ze doet je beseffen hoe ingrijpend onze invloed op de wereld is. Hij brengt deze boodschap op een bevlogen manier, fascinerend van begin tot eind, met veel gevoel voor verhalende wetenschap.

Er zullen niet meteen terug neushoorns door Europa lopen, en nijlpaarden in de Thames zijn ongetwijfeld niet voor morgen. Maar Monbiot brengt wel een begeesterend wereldbeeld, en slaagt er wonderwel in op een treffende manier te tonen hoe drastisch onze impact op de wereld is.

De link naar de lezing vind je hieronder, ze werd ingeleid door Tine Hens, en achteraf was er een debat met Lieven De Schamphelaere (voorzitter Natuurpunt), An Van Lancker (Ambrassade), Dirk Draulans (wetenschapsjournalist) en Patrick Meire (UAntwerpen), over de wenselijkheid om ook in Vlaanderen te ‘re-wilden’. Is er nood aan, is er plaats voor, zijn de geesten klaar? En vooral: hebben wij als mens de kans om mee te verwilderen, of blijven we van aan de kant kijken naar die grote, wilde natuur?

https://msevp.uantwerpen.be/Mediasite/Play/145f2b7d0c4d4e2d8d058d23f3e0c2d31d

Monbiot

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s