“Planten gebruiken warme plekken om hogerop te geraken”

Exoten hebben voldoende aan verstoring van de natuurlijke vegetatie en een warm plekje (bv. een berghelling op het zuiden) om ook op grote hoogte succesvol te zijn. Dat blijkt uit de samenwerking van het Global Change Ecology Centre met een internationaal team van ecologen.

Het team baseert die conclusies op de resultaten van een experiment in het koude bergklimaat in Zweeds Lapland, waar ze in gecontroleerde omstandigheden keken naar het succes van zes exotische plantensoorten. In dit experiment simuleerden de onderzoekers verschillende stressoren (verwijderen van de natuurlijke vegetatie (verstoring) en bemesting) op een plek waar de soorten normaal door het extreme klimaat niet zouden overleven.

Uitheemse planten kunnen verstoorde en warme hellingen gebruiken als opstapje naar zelfs de koudste ecosystemen op deze planeet, zo blijkt uit het experiment. Dat resultaat is verontrustend.

Experiment
Het experiment in de bergen van Zweeds Lapland

Landschap als springplank

“Verstoringen van de natuurlijke bergvegetatie, zoals we bijvoorbeeld zien in wegbermen en langs paden, geven uitheemse soorten in de bergen een enorme boost, zelfs ver boven hun huidige limiet,” waarschuwt Jonas Lembrechts, doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen. “Bovendien toont ons experiment aan dat de planten gebruik kunnen maken van warme locaties in het landschap als springplank om gemakkelijk hoger in de bergen te geraken.”

Zulke warme locaties zijn verrassend algemeen in de bergen, zelfs op deze hoogte. “De bodem op een zuidhelling – die zowat de hele dag direct zonlicht krijgt – kan gemakkelijk 7 °C warmer zijn dan de omgeving,” legt Jonas Lembrechts uit. “Maar de mens is zelf ook verantwoordelijk voor het creëeren van dergelijke warme plekjes. Zo kan het lokaal heel erg opwarmen als de mens de vegetatie verwijdert, zoals langs de talloze wegen en paden in de bergen, vermits de vegetatie normaal voor een sterke temperatuursbuffer zorgt.

Rode klaver
Menselijke verstoringen zoals wegen en paden brengen niet enkel zaden van exoten binnen, maar verbeteren dus tegelijkertijd ook de omstandigheden in koude klimaten.

Sterk uitbreiden

Dit verrassende succes van uitheemse planten op warme en verstoorde plekken in de Zweedse bergen suggereert dat veel van deze soorten in de nabije toekomst sterk zullen uitbreiden in koude gebieden. Zeker als het klimaat aan dit tempo blijft opwarmen en de menselijke verstoring van ongerepte berggebieden niet wordt gestopt.

 Meer lezen? Je kan de paper hier vinden, of je kan terecht op de blog van de auteur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s